dinsdag 5 juni 2012

Gesproken boeken direct online te beluisteren

Aantal titels in collectie sterk uitgebreid

De bibliotheek start op 4 juli met een pilot waarbij het mogelijk is om boeken in gesproken vorm direct online via de computer te beluisteren, ook wel streaming genoemd. Tegelijk met dit initiatief is de collectie gesproken boeken, die speciaal bestemd is voor mensen met een leesbeperking, uitgebreid naar 65 duizend titels.

Gesproken boeken zijn iets anders dan een luisterboek. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een leesbeperking. Gesproken boeken navigeren bijvoorbeeld een stuk beter. U kunt direct 'springen' naar hoofdstuk op paginaniveau, bladwijzers plaatsen en verder lezen na een onderbreking. Gesproken boeken worden geleverd in Daisy-ROM-formaat. Op slechts één schijfje staat het hele boek. Wat u nodig heeft om het boek te beluisteren is een Daisy-ROM-speler of speciale software voor uw computer.

Als lid van de bibliotheek met een leesbeperking kon u al langer Daisy-roms lenen. Nu is het mogelijk om een groot deel van die gesproken boeken direct online te beluisteren. Installatie van speciale software is niet nodig en toch biedt het alle gemakken van een Daisy-ROM. Vanaf 4 juli zijn de boeken te beluisteren via gesprokenboek.bibliotheek.nl (de link is tot die tijd nog niet in gebruik).

Collectie voor volwassenen en jeugd
Het aantal gesproken boeken ligt momenteel op 65 duizend. Ruim 40 duizend zijn ook streaming te beluisteren. Hoewel 75% van de boeken voor volwassenen is (50% romans en 25% informatief) is de overige 25% speciaal voor de jeugd. Voor kinderen met dyslexie is lezen met een geproken boek vaak een uitkomst.

Speciaal voor mensen met een leesbeperking
De uitgevers van gesproken boeken stellen deze alleen maar beschikbaar aan personen met een leesbeperking. Dat betekent dat gebruikers een Verklaring Leesbeperking moeten invullen. De formulieren zijn (per 4 juli) te vinden en in te vullen op gesprokenboek.bibliotheek.nl. Ook kunt u het formulier downloaden en inleveren bij de dichtsbijzijnde bibliotheek. Overigens is het lidmaatschap van de bibliotheek ook een voorwaarde.
Bij een leesbeperking moet u denken aan slechtiziend of blind, maar ook aan dyslexie en afasie. Ook mensen die een boek niet meer goed vast kunnen houden vanwege een motorische beperking kunnen de verklaring aanvragen.

Streaming aanbod alleen bij de pilotbibliotheken
De online dienst wordt in eerste instantie als pilot aangeboden aan de leden van de bibliotheken Amsterdam, Groningen en Deventer. Naar aanleiding van de bevindingen wordt de dienst in 2013 landelijk aangeboden.


4 opmerkingen:

  1. Prachtig blog hoor! Heel veel succes en plezier bij het schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,
    Er is een gebruikersnaam en wachtwoord nodig bij gesprokenboek.bibliotheek.nl.
    Hoe kan ik die aanmaken?

    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte bezoeker,
      door omstandigheden in de landelijke pilot is ons ten gehore gekomen dat landelijke website niet beschikbaar is, naar alle verwachting zal de site 5 juli operationeel zijn. Daarover kunt u meer lezen op de www.obdeventer.nl
      Excusses voor het ongemak,
      Ina Klaren

      Verwijderen