vrijdag 27 februari 2015

Cursiefjes in de Kroeg waanzinnig gevarieerd

Tijdens de Deventer Boekenweek staat voor de derde keer 'Cursiefjes in de Kroeg' op het programma. Op zondag 8 maart komen 7 auteurs (waarvan 2 koppels) naar 5 verschillende kroegen voor een kort literair optreden. Van een echte traditie mag je misschien nog niet spreken, maar dat de formule aanslaat bij publiek, schrijvers en gastgevende cafés is duidelijk. Het is een inspirerende, gevarieerde middag die eigenlijk ook gewoon heel gezellig is.

Begrip
Voor mij geen twijfel toen mij gevraagd werd wederom een schrijver van kroeg tot kroeg te begeleiden. Na Maartje Wortel en Ernest van der Kwast word ik dit jaar gekoppeld aan Andy Fierens. 'Grappige kerel, humor, ongecompliceerd, leuk om mee op stap te gaan!', zei de organisatie. Hadden ze er niet bij vertelt dat het om een dichter ging. Mijn enthousiasme temperde wat. Niet omdat dichters geen grappige kerels kunnen zijn, maar omdat ik gedichten meestal niet zo goed snap. En dat vind ik vervelend. Voor Andy, omdat hij op stap moet met iemand die zijn werk niet begrijpt.

Iets lezen is het minste wat je kunt doen in zo'n geval. Met zijn eerste dichtbundel 'Grote Smerige Vlinder'* nestelde ik me op de bank. Ik las het titelgedicht en begreep het niet, maar de positieve conclusie over 'jezelf zijn' sprak me wel aan. Fijn! Toen ik de bladzijde omsloeg bleek het gedicht nog niet af. Daar waar het me eerst opbeurde kwakte het me nu pijnlijk op de grond. Ik was boos, voelde me te kijk gezet in mijn eigen huis, op mijn eigen bank.

Verliezen
Ik zocht Andy Fierens op op internet en kwam terecht bij een interview over zijn nieuwste bundel 'Wonderbra's & pepperspray'. Andy was te gast in het radioprogramma 'Nooit meer slapen'. Het ging onder meer over het uitleggen van de bedoeling van een gedicht door de schrijver. Daar is Andy niet zo van, dat vindt hij jammer. Als je er iets over zou zeggen maak je volgens hem een gedicht ten dele kapot. Je kunt je er niet meer in verliezen omdat de schrijver richting heeft gegeven. In het interview van 26 minuten heeft hij meer mooie dingen gezegd, maar dit luchtte mij op. Tenslotte had ik mij behoorlijk verloren in zijn gedicht en het maakt hem dus niet uit waarom.

Cursiefjes in de Kroeg
Met Andy Fierens heb ik volgens mij een bijzondere schrijver om mee op stap te gaan. U kunt hem zien en horen tijdens Cursiefjes in de Kroeg op 8 maart. Andy begint om 14.30 uur in Bierencafé de Heks en vervolgt zijn rondje langs Fabulous, De Hip, Heeren op de Brink en Floors. Als u zich tussen half 3 en half 6 in één van deze cafés nestelt ziet u verder nog Tosca Niterink & Anita Janssen, Phillip Huf, Sanneke van Hassel & Ton Rozeman en Asis Aynan. Elk optreden duurt ongeveer 15 minuten. Daarna heeft u de mogelijkheid vragen te stellen en boeken te laten signeren. 
Cursiefjes in de Kroeg wordt mede georganiseerd door de Bibliotheek Deventer in het kader van de Boekenweek 2015 die als thema Waanzin heeft meegekregen. Deelname is gratis.

Er gebeurt natuurlijk veel meer tijdens de Boekenweek in Deventer. Een uitgebreid overzicht vindt u op www.deventerboekenweek.nl.

* De dichtbundel 'Grote Smerige Vlinder' is ook te lezen via de PoëzieBieb app van de Bibliotheek. Klik hier en lees hoe u de app gratis kunt downloaden.

donderdag 26 februari 2015

De kop is eraf

Mijn eerste vier weken als directeur van de Bibliotheek Deventer zitten erop. In de trein vanmorgen zag ik uit naar het zicht over de IJssel met een licht ochtendzonnetje. Ik voelde al een verbondenheid; bij deze stad ben ik in vier weken tijd een beetje meer gaan horen dacht ik. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat directeur zijn van een bibliotheek ook betekent dat je je actief met de stad en haar inwoners bezighoudt. Niet alleen omdat de inwoners van Deventer er dagelijks gebruik van maken, maar ook omdat wij als bibliotheek goed in gesprek moeten zijn met hen om te horen wat er nodig is en op welke manier wij kunnen inspelen op behoeften in de stad. De tijd dat een bibliotheek een eilandje was waar je in alle rust boeken kunt brengen en zoeken ligt ver achter ons. Natuurlijk zijn de boeken er nog en is het nog steeds een kernfunctie van de bibliotheek. Maar inmiddels zijn er heel veel andere functies waarom je de bibliotheek zou kunnen bezoeken, die voortkomen uit behoeften in de stad. Zo is de Bibliotheek Deventer bijvoorbeeld heel actief in het maatschappelijke en culturele domein. De Wijkwinkels, waar bewoners terecht kunnen voor vragen over wonen, welzijn en zorg,  vormen een integraal onderdeel van de bibliotheek. In het Taal-Digipunt kan iedereen terecht die beter wil worden in de Nederlandse taal of meer kennis wil opdoen van computers en internet. En partner van de bibliotheek is ook de Volksuniversiteit met een divers aanbod aan cursussen voor iedereen.

Als er iets is dat ik de afgelopen vier weken beter op mijn netvlies heb is dat de diversiteit van het aanbod van de bibliotheek. Als ik nu antwoord moet geven op de vraag van iemand of het bestaansrecht van de bibliotheek zo langzamerhand niet heeft afgedaan, (want wie leest er nu nog een fysiek boek) hoor ik mezelf met verve vertellen over wat er allemaal in de Bibliotheek Deventer gebeurt, wie er allemaal gebruik van maken en met hoeveel flexibiliteit bijvoorbeeld de medewerkers van de front office zich het brede scala aan vragen eigen moeten maken om mensen wegwijs kunnen maken.

Het in gesprek zijn met de stad heb ik de afgelopen weken ook zelf ervaren door een oproep te plaatsen in de Stentor, wie er nog ideeën heeft over de bibliotheek. Dat heeft tot een aantal reacties geleid die, zal ik er eerlijk bijzeggen, voor het merendeel kritisch waren. Sommige reacties hebben al tot wijzigingen geleid zoals de plek op de website waar we verwijzen naar e-books. Ik vind het belangrijk dat we open staan voor feedback en dat we van de kritiek leren. Gelukkig kwamen er ook positieve reacties en tips die we kunnen gebruiken bij de verbetering van de dienstverlening en bij de planvorming voor de nieuwbouw. Over al deze zaken en heel veel andere onderwerpen zal ik regelmatig via dit medium met u communiceren. De kop is er af, ik ga lekker door!

Alice van Diepen
directeur

donderdag 19 februari 2015

Introductie VerhalenBieb-app met korte verhalen


Liefhebbers van korte verhalen kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de nieuwste app van de Bibliotheek, VerhalenBieb. Daarin staan 20 verhalen in de categorieën humor, spanning, drama en biografie. En iedere maand komt er een verhaal bij. VerhalenBieb is gratis, U installeert de app op uw smartphone of tablet via App Store of Google Play en downloadt de verhalen die u interessant vindt. Lezen kunt u nu zonder gebruik van internet.

Kort met kwaliteit
VerhalenBieb bestaat uit korte verhalen voor volwassenen van zo’n 6.000 woorden, met een pakkend en verrassend plot. Ze zijn in 15 tot 20 minuten te lezen - ideaal voor onderweg, op wachtmomenten of voor het slapen gaan. In de app staan onder meer verhalen van Fiona Rempt (Regendruppels), Herman Brusselmans (De overval), Anne Winkels (Schoonheid) en Jan Bos (GGZ).

Thema ‘Korte verhalen’
Korte verhalen zijn 'hot'. Het wordt ook het thema voor Nederland Leest in november dit jaar, zo maakte de CPNB eergister bekend. A.L. Snijders, de bekende auteur van korte verhalen, stelt een verhalenbundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige geschiedenis. Bibliotheken ontvangen exemplaren om gratis aan hun leden te verstrekken. 

Gratis apps
De bibliotheken bieden inmiddels verschillende apps waarmee leden en niet-leden gratis kunnen lezen. Daarmee willen we het digitaal lezen onder een groot publiek stimuleren. Andere apps zijn: PoëzieBieb, LuisterBieb en VakantieBieb (in de zomer).

maandag 9 februari 2015

Dichtend je Nederlands verbeteren

Het was anders dan anders, afgelopen vrijdag tijdens het Taalcafé in de Bibliotheek Centrum. Maar niemand vond het erg. Sterker nog, het was wel eens leuk om al dichtend aan je Nederlandse taal te werken. Ongeveer 20 deelnemers gingen onder leiding van de Dichteres van Overijssel Heleen Bosma, poëtisch aan de slag.

Het Taalcafé is onderdeel van het Taal- Digipunt en wordt vanaf oktober 2014 elke twee weken georganiseerd in de Bibliotheek Centrum. Hier kunnen mensen op informele wijze hun Nederlands oefenen. Tijdens de bijeenkomsten worden de deelnemers verdeeld in groepjes van 5 à 6 en gaan ze onder leiding van een zogenaamde tafelvrijwilliger met elkaar in gesprek. Elk Taalcafé heeft een thema. Daar hoeft niet strak aan vastgehouden te worden, het is meer een hulpmiddel om het gesprek op gang te krijgen en houden.

De Deventer Dichteres van Overijssel Heleen Bosma
vertelt in het Taalcafé over haar passie en leest voor
Gastsprekers
Soms komt er ook een speciale gast naar het café. Op 6 februari was dat dus Heleen Bosma die kwam praten over het onderwerp 'gedichten'. Het onderwerp sloot naadloos aan bij de Week van de Poëzie in Nederland en Vlaanderen. Na een kennismaking met Heleen en haar werk las ze een aantal gedichten voor van anderen. Willem Wilmink bijvoorbeeld, en Aad Meinderst, zijn gedicht De Filmkus had alles te maken met de liefde, het thema van de Poëzieweek.

Elfjes
De gesprekken over de gedichten en de onderwerpen die erin aangesneden werden waren levendig, maar er moest natuurlijk ook gedicht worden. De meest toegankelijke en toch hele creatieve dichtvorm is misschien wel het 'Elfje'. Een stukje poëzie dat uit elf woorden bestaat volgens een vast patroon. Eén woord, twee woorden, drie woorden, vier woorden, één woord. Je kunt je laten inspireren door de dingen van de dag, zo blijkt uit het 'Elfje' van een deelnemer:

Deelnemers zelf aan de slag met gedichten
Mensen
Poezie dag
Praten over liefde
Er is een dichteres
Heleen

Dichten en praten over gedichten om je Nederlands te verbeteren werd door veel deelnemers aan het Taalcafé gewaardeerd. In een schriftelijke reactie liet iemand weten: "Ik vond vanmorgen dat het was echt leuk en gezellig. Ik ben blij dat ik kan nieuwe woorden leren. Ik hou van werken met teksten, want ik kan daarna nog een keer om te lezen thuis. Hartelijk bedankt!"

Taalcafé meemaken?
Wilt u zelf een keer naar het Taalcafé komen dan bent u van harte welkom. Er is plek voor iedereen, ook als u gewoon eens wilt kijken hoe het gaat. Het volgende café is op vrijdag 20 februari van 9.00 tot 11.00 uur in Koek en Boek, het café van de Bibliotheek Centrum. Deelname kost niets en u krijgt van ons een kopje koffie of thee.

zaterdag 7 februari 2015

Scootrijders in de bibliotheek

Hoe toegankelijk is onze bibliotheek? Dat is een vraag die ik mij met regelmaat stel. Een bibliotheek voor alle inwoners van de gemeente Deventer moet wel ook echt bezocht kunnen worden door al die inwoners. Gelukkig is dat in het algemeen geen probleem. Na de herinrichting van de vestiging aan de Brink kreeg ik echter een klacht van twee  scootmobielgebruikers: “U heeft alle boeken boven gezet!” Dat was aanleiding om met die twee klanten in gesprek te gaan. Twee goede gesprekken waarin we wederzijds begrip kregen voor elkaars situatie. Zij voor het gebouw met zijn beperkingen, ik voor de scootmobielgebruikers die letterlijk tegen obstakels aanreden.

Stokvisrijders laten zien hoe toegankelijk
de Bibliotheek Centrum is voor scootmobiels 
Hoe vergaat het andere ‘scootrijders’ in deze vestiging met meerdere verdiepingen? Hebben zij misschien ideeën ter verbetering? Deze vraag legde ik voor aan Scootmobielvereniging De Deventer Stokvisrijders. Graag namen zij de uitnodiging aan eens op bezoek te komen en 5 februari sprak ik met drie leden en de secretaris van de vereniging.

Drempels
Amper binnen werd het eerste kritiekpunt geuit: niet iedere scootrijder kan bij de knop om de invalidendeur open te maken. Ook vergt het wel enige rijervaring om de volgende deur door te komen: men moet namelijk stoppen op de helling en wachten tot de tweede deur open is; de hellingproef zeg maar.
Na de koffie zijn we een rondje door het gebouw gereden. Nou ja, niet allemaal: één van de heren past niet met zijn scootmobiel in de lift. Gelukkig was hij in staat om met ons mee te lopen.
Het is belangrijk om in langzame stand te rijden, maar de scootrijders die met de lift naar boven kunnen, kunnen overal komen. We bezoeken het StOK (Kinderboekenleenmuseum) op de eerste verdieping en praten nog wat na aan een tafel achterin op de tweede verdieping.

Wat een enthousiaste mensen en wat organiseert de vereniging een mooie activiteiten voor de leden!
Wat de bibliotheek kan doen om de toegankelijkheid te verbeteren? Ik heb een aantal ideeën opgedaan en ga mijn best doen die uit te voeren. Ik houd u op de hoogte.

Werelden
Staan nu echt alle boeken boven? Nee, gelukkig niet. Alle boeken zijn verdeeld in drie ‘werelden’, interessegebieden, inderdaad op de eerste en tweede verdieping. Op de begane grond wordt echter een doorsnee van iedere wereld gepresenteerd op tafels. Wisselende presentaties waarmee we laten zien wat er zoal te lenen is in de bibliotheek. Mocht u op de tafels niets van uw gading vinden en u bent niet in staat om naar boven te gaan, spreek dan één van mijn collega’s aan om u te helpen. Ook is het mogelijk om via onze website zelf te reserveren, het boek wordt dan voor u klaar gezet op de begane grond.

Babette Granberg, teammanager

donderdag 5 februari 2015

Muurbloempjes en Winkeldochters: wordt de bieb nu echt een winkel?

De Bibliotheek Deventer is al sinds enige jaren ingedeeld volgens een winkelconcept. Dat wil zeggen: we zetten de klant en haar behoefte voorop in de dienstverlening. Inderdaad, háár behoefte, want nog steeds bestaat zo'n 75% van onze bezoekers van 18 jaar en ouder uit vrouwen.  Uit het uitgebreide landelijke klantenonderzoek De klant is koningin hebben we volop informatie gehaald voor verbeteringen in onze dienstverlening. De mede uit dit onderzoek ontstane Bibliotheekformule passen we in iedere vestiging toe, en we leren voortdurend bij door naar retailconcepten van grote en kleine winkels te kijken. Blijven we daarmee dan nog wel trouw aan onze aloude doelstelling van volksontwikkeling ? Natuurlijk! Uit alle eerdere blogs van onze oud-directeuren Jos Debeij en Mark Deckers heeft u niet anders kunnen lezen.

We zien graag dat de collectie wordt gebruikt, dat boeken en films worden gelezen en bekeken, luisterboeken en muziekcd's worden beluisterd. En als er materiaal is dat weinig wordt geleend, dan doen we er afstand van en het geven het aan de Vrienden van de Bibliotheek om te verkopen. Dus komt u dit affiche tegen in de bibliotheek:
dan betekent dit dat we materiaal, dat het laatste jaar niet is geleend, graag nog eens willen tonen aan onze bezoekers. Want we doen niet graag iets weg, hoe blij we ook zijn met onze Vrienden. Wie weet had u dit materiaal toch graag willen lezen, willen, beluisteren, bekijken.

En de aankondiging? Ja, die hebben we van winkels afgekeken. Maar we blijven de Bibliotheek Deventer.