vrijdag 30 januari 2015

20 namen in een hoge hoed; Dichtersavond in Theater Bouwkunde

Het was goed toeven in Theater Bouwkunde, op donderdagavond 29 januari 2015. In Deventer werd de aftrap van de Poëzieweek gemarkeerd met de uitreiking van zes prijzen aan dichters die meededen aan de Gedichtenwedstrijd 2015. De Bibliotheek Deventer, Theater Bouwkunde en de Stentor organiseerden deze wedstrijd waaraan 55 volwassenen deelnamen. Ook deden 10 klassen van het Etty Hillesum Lyceum mee aan een speciale jongerenwedstrijd.

Ondanks de sneeuw kwamen de 20 genomineerden met hun fans naar het theater waar zij op het podium ontvangen werden door twee juryleden: Bep Spa en Jan Kruse, die de presentatie weer op levendige wijze verzorgden. Uit twee hoge hoeden kwamen één voor één de namen van de dichters tevoorschijn waarna zij hun gedicht konden voordragen voor het publiek. Johanneke ter Stege verzorgde twee inspirerende optredens.

De liefde
Winnaar volwassenen: Jan van Laar
Maar het draaide natuurlijk uiteindelijk om het juryrapport van de hand van juryvoorzitter Jos Paardekooper. Het thema van de dichtwedstrijd was dit jaar een dichtregel van Ilja Pfeiffer: 'met zingen is de liefde begonnen'. Hoewel uit een snelle inventarisatie bleek dat bij vele leden van het publiek inderdaad de liefde met zingen begon, was dit thema toch niet in alle gedichten terug te vinden. De jury is hier kien op, en zo konden dus vele gedichten afvallen voor een volgende ronde. Bij de jongerenwedstrijd bleek dit lastiger. Er waren dermate weinig gedichten die aan het thema voldeden dat het begrip 'liefde' wat werd opgerekt, zodat ook voetbal, een mobiel, kledingmerken en de koelkast tot liefde (en zingen) konden worden gerekend.

Winnaar jongeren: Tycho Tholen
De winnaars
De gedichten die bekroond werden met een eerste prijs bevatten uiteraard wél het thema. Tycho Tholen mocht in de categorie 'jongeren' de eerste prijs ontvangen van wethouder Robin Hartogh Heys, Jan van Laar bij de volwassenen. Het was een geldprijs die de Bibliotheek Deventer ter beschikking stelde. De tweede prijs (Alfred Bronswijk en jongere Mike Horstman) was een kado van sponsor Drukwerkdeal, en de derde prijs (Jolanda van der Marel en jongere Ilham Bouaouiouach ) was een sponsoring van Plint.

Namens de bibliotheek; Femke Tadema

De beste zes gedichten

Eerste prijs: Jan van Laar

Oude liefde

De vrouw moest er voor op de tenen
staan. Alleen zo lukte het haar de
natte lakens aan de waslijn te hangen.
Ze kon er zelfs bij zingen:

Word wakker, het zonnetje is al op,
de bloemen kijken uit hun knop…

Toen wist ik het: dat is moeder, de
muze van mijn vroegste jaren met
haar favoriete morgenlied! Ik
zwaaide, dolblij haar terug te zien.

Onbeweeglijk, met de knijpers in
de hand, staarde zij me aan, maar
herkende me niet. Och, ik was
al zoveel jaren ouder dan zij.


Tweede prijs: Alfred Bronswijk

ZINGEN

Alléén zijn wij het windgebogen oeverriet,
een labyrint van stengels in zichzelf verward,
vol breekbaar heimwee ruisend in een dakloos hart.
Een spiegel die zijn eigen spiegelbeeld niet ziet.

Alléén zijn wij een koud verkommerd poolgebied,
waar wind zijn vlagen eenzaam tot een vloek verstart.
Kust, waar geen zonnedooi de vriesgronden onthardt.
De loze rondgang  van een lege satelliet.

Maar als het wáár is, dat het allerhoogste lied
verloren land, vergeten evenaren
weer thuisbrengt in een ongedachte samenhang,

laat ons dan zingen, lief,  het scheppende gezang
van leven, sámen, voorbij winterjaren,
totdat alléén nog liefde huishoudt in ons riet.


Derde prijs: Jolanda van der Marel

Toon houden kan ik niet
Geen noot door mij nog goed gezongen
Maar wij samen zijn een melodie
een symfonie in harmonie
Wat ben ik blij
dat ik ooit
aan ons liefdesliedje ben begonnen

We bezingen de liefde, nemen het ervan
Tot de buurvrouw vraagt
of de muziek wat zachter kan


Jongeren eerste prijs:  Tycho Tholen

Dromen zijn bedrog

Als ik droom,
Lijkt alles zoveel mooier.
Als ik droom,
Lijkt het alsof ik alles aan kan.

Als ik droom,
Lijkt het alsof zij weer bij me is.

Als ik droom,
Lijkt het alsof het herinneringen sneeuwt.

Als ik droom,
Lijkt het alsof ik door een vlakte met hele hoge bergen loop.

Als ik droom,
Lijkt het alsof alle vogels fluiten.

Als ik droom,
Hoor ik aan het eind altijd iemand bonzen.


Jongeren tweede prijs:  Mike Horstman

Een hemel in mijn keuken

Ik loop naar de koelkast
Met een knorrende maag.
Zoekend naar eten
Om te overleven.

Piepend gaat de deur open.
Een fel licht schijnt naar buiten.
Een hemel van lekker eten
Hier, in mijn koelkast.


Jongeren Derde prijs 3: Ilham Bouaouiouach

Geloof

De tranen uit de hemel zullen mij zuiveren.
Mijn gebedskleed geeft mij rust.
Fluisterend spreek ik de woorden uit.
Ik richt mij tot dat wat er toe doet.
Dit is mijn ritueel,
dat ik deel met veel anderen
liefde is wat ik voel.
Het rode hartje
Een grote toewijding
dat is wat ik heb
De tranen uit de hemel zullen mij zuiveren.
Zo vrij als de vogels in de blauwe lucht,
voel ik mij door mijn geloof.

donderdag 29 januari 2015

Bestaansrecht

Geanimeerd zitten we in de trein terug van Utrecht naar Deventer, Hetty en Marike, onze specialisten op gebied van onderwijs en ik. Net een goed gesprek achter de rug over hun opleiding die ze nu afronden (HBO onderwijsspecialist) en waar we alle drie zeer enthousiast over zijn. Ik zit aan de andere kant van het gangpad, want ik moet me voorbereiden op een inleiding voor de leden van de Lions IJsselvalleiclub die vanavond op bezoek komen in de bibliotheek. Deze Lions zetten zich in voor ons project Taal en Meedoen, voor die Deventenaren die zich niet (goed) genoeg kunnen redden op taal- en digigebied.

Annemiek Vriezen; zelfs op vakantie slaat het biebhart
Raak vol vuur en vlam van wat we allemaal doen met de bibliotheek en zeg tegen Hetty en Marike: wisten jullie dat 1/3 van de Deventer bevolking lid is, dat de helft van de Deventenaren op bezoek komt in één van onze bibliotheken. Dat dat in cijfers uitgedrukt is: 30.000 leden, een ½ miljoen bezoekers op jaarbasis, bijna één miljoen uitleningen in 2014!

Opeens hoor ik naast mij: “sssst, ik ben aan het luisteren….” Ik kijk naast mij en zeg: “Zo, geïnteresseerd in de bibliotheek?” “Nou, ik zou maar geen discussie met hem aangaan, want dan bent u lang bezig”, zijn vrouw tegenover hem. “Ik ben helemaal fan van de bibliotheek, voorlezen met de kleinkinderen, er is altijd wat te doen.  Maar mijn man…tja”.  Ik vervolgens een beetje overmoedig: “Een gesprek ga ik niet uit de weg hoor”. De man breed lachend en overtuigd van zijn gelijk: “Heeft de bibliotheek nog wel bestaansrecht?” Ik: “U treft het, ik ben mij net aan het voorbereiden op een enthousiast praatje voor vanavond, ik  ga het nu voor u doen en dan kijken we of ik u overtuigd heb”. De man: “Je kan alles toch digitaal krijgen tegenwoordig, er komt geen boek meer aan te pas”. Ik, klaar voor de start…: “Hoorde u net hoeveel mensen er jaarlijks komen in de bibliotheek Deventer en gebruik maken van onze dienstverlening? Ik ben daar zelf toch wel erg trots op dat we nog altijd de best bezochte culturele instelling zijn. De kracht zit hem in dat wij ‘het centrum van Kennis & Informatie’ zijn, en natuurlijk dat we mee moeten met de tijd en dat Kennis en Informatie verpakt kan zijn in verschillende soorten media, fysiek en digitaal. 

Naast mij zitten Hetty en Marike, zij storten zich volledig op de doelgroep 0-12. Lezen is speerpunt nummer 1 in het onderwijs momenteel en met de bibliotheek zetten we fullspeed in op het brengen van ‘leesplezier’ op de basisscholen. Hetty is met haar BoekStartprojecten aan het voorlezen aan baby’s! Vaders weten niet wat hen overkomt als ze vanavond de voorleesworkshop volgen in de bibliotheek, er gaat een wereld voor hen open. Maar wist u ook dat wij vaak nog het enige openbare gebouw zijn in een stad? Een plek waar iedereen naar binnen kan en waar we van 9.00-21.00 uur open zijn.

We wisten van geen ophouden, Hetty en Marike ook vol overtuiging. Mijn buurman zat er enigszins verbouwereerd bij toen de trein het station van Deventer binnen reed. Op zoveel vrouwelijk bibliotheekgeweld had hij niet gerekend en ik geloof de rest van de coupé ook niet. Want als het aan ons ligt…


En,  ik had mijn praatje voor die avond klaar.

Annemiek Vriezen
Plaatsvervangend directeur

vrijdag 23 januari 2015

Bibliotheekgebruiker tevreden over digitale dienstverlening

Een 7,4, dat is het cijfer dat de Bibliotheek Deventer krijgt voor haar website. Een ruime voldoende waarmee we precies op het landelijke gemiddelde zitten. Bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken, de openingstijden, de collectie en Mijn Bibliotheek. Ruim driekwart weet dat je via Mijn Bibliotheek je bibliotheekzaken kunt regelen, zoals verlengen, reserveren en zelfs betalen. 95% van hen maakt er ook daadwerkelijk gebruik van. Met het bestaan van de app-versie voor smartphone en tablet zijn minder mensen bekend.

Het zijn wat resultaten van uit BiebPanelonderzoek nummer 3 van 2014 dat ging over de digitale dienstverlening. Aan dit onderzoek doen landelijk zo'n 25 duizend bibliotheekgebruikers mee. De Bibliotheek Deventer vindt het belangrijk te weten wat de mening van de gebruiker is op verschillende gebieden. Daarom neemt ze deel aan BiebPanel. Voor Deventer vullen ongeveer 600 mensen elk kwartaal een enquête in. Veel panelleden nemen die moeite al jaren.

Luisteren en doen
Als de resultaten verwerkt zijn krijgt de bibliotheek de uitslag. Er volgen aanbevelingen van een landelijk team en intern wordt een actie- en verbeterplan opgesteld. Alle uitkomsten worden geplaatst op de website: www.obdeventer.nl/biebpanel.

Terug naar onderzoek 3 van 2014 over de digitale dienstverlening. De website biedt de informatie waar de bezoeker naar zoekt op een makkelijke en toegankelijke manier. Dat is mooi en we zijn er oprecht blij mee. Maar vinden bezoekers ook het aanbod waar ze niet naar zochten, maar waar ze wel gebruik van zouden willen maken. E-books bijvoorbeeld, of apps. Dat gaat op zich niet slecht. Biebpanelleden in Deventer zijn beter bekend met het app-aanbod dan landelijk, maar er is zeker winst te behalen.

Ruim de helft van de panelleden heeft een apparaat waarop e-books gelezen kunnen worden, (smartphones, tablets en e-readers) 20% van hen heeft ook daadwerkelijk een e-book via de bibliotheek gedownload of live gestreamd. Het meeste wordt dat gedaan via de VakantieBieb app. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de bekendheid van VakantieBieb. Ongeveer 25 % weet dat de VakantieBieb app bestaat.

Onbekend maar niet onbemind
Veel minder mensen kennen de Bibliotheek Wise app waarmee je op een smartphone of tablet dat kunt doen wat je op de website via Mijn Bibliotheek doet. Reserveren, verlengen, zoeken in de catalogus, zien wat je thuis hebt en meer. BiebPanelleden geven aan behoefte te hebben aan een dergelijke app. Het feit dat de app bestaat, maar niet gevonden of herkend wordt betekent maar één ding, promoten. Via de website natuurlijk, want hoe dan ook, de website van de Bibliotheek Deventer is in 2014 bijna 375 duizend keer bezocht.

En hier uiteraard! Speciaal voor de lezer van Bieblog alvast een paar links:
Bibliotheek Wise app: voor het online regelen van bibliotheekzaken
E-book collectie: e-book van de bibliotheek alleen voor leden (te lezen via app, pc en e-reader)
Luisterbieb app: geeft toegang tot luisterboeken
eBook selectie app: rechtenvrije klassiekers lezen (alleen via app store)
App reviews: overzicht en bespreking van tientallen apps die met kinderboeken te maken hebben
De Boekensalon app: Scant de barcode op een boek en geeft info

dinsdag 6 januari 2015

Boer Boris gaat naar zee tijdens de Nationale Voorleesdagen 2015

Elk jaar wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen aandacht gevraagd voor het leuke en nuttige van voorlezen. Prentenboek van het jaar is 'Boer Boris gaat naar zee' van Ted van Lieshout. Boer Boris heeft vakantie en verlaat de boerderij, maar hoe met het dan met zijn kippen, varkens, de hond, de poes en zijn broertje en zusje? Op de prachtige prenten van illustrator Philip Hopman is eindeloos veel te ontdekken om samen over te praten.

De Bibliotheek Deventer heeft rondom het prentenboek van het jaar een heel programma in de aanbieding. Zo toert de Gele Verhalenbus rond langs de vestigingen om overal het verhaal van Boer Boris te vertellen. Natuurlijk is er ruimte genoeg voor nog veel meer verhalen. Als de Gele Verhalenbus op woensdag komt dan kunnen kinderen een half uur van te voren alvast naar de betreffende bibliotheek komen om bijvoorbeeld te kleuren.

Interactief voorlezen
Ook tijdens de BoekStart inloopochtenden staat Boer Boris centraal. Aline Corté of Nelleke Roozenbeek komt langs. Ze zijn beide muziekdocente en zullen met zang en bewegingsspelletjes u en uw baby een leuke ochtend bezorgen. Om te vieren dat er vanaf 15 januari ook BoekStart inloopochtenden zijn in 't Hovenhuus komt de allereerste keer Wapperkids langs. Wapperkids is een kei in het interactief voorlezen aan de allerkleinsten.


Vertelvoorstelling
Als extraatje kunt u tijdens de Nationale Voorleesdagen naar Biggetjesroze, een humoristische vertelvoorstelling over een biggetje dat geen varken wil zijn. Een kaartje kost 2 euro 50 en is vanaf 12 januari te koop bij Koek en Boek, het café van de Bibliotheek Deventer.

Alle activiteiten voor u op een rij

Toerschema van de Gele Verhalenbus
Woensdag 21 januari
13.30 – 14.30 uur Bibliotheek Keizerslanden (vanaf 13.00 uur voorpret in de bibliotheek)
15.00 – 16.00 uur Bibliotheek Colmschate (vanaf 14.30 uur voorpret in de bibliotheek)                      
Vrijdag 23 januari
13.00 – 13.45 uur Okkenbroek/ schoolplein
14.15 – 15.00 uur Lettele/ parkeerplaats naast school
15.30 – 16.15 uur Bibliotheek Bathmen
Woensdag 28 januari
13.30 – 14.30 uur Bibliotheek Schalkhaar (vanaf 13.00 uur voorpret in de bibliotheek)
15.00 – 16.00 uur Bibliotheek Diepenveen (vanaf 14.30 uur voorpret in de bibliotheek)

Speciale BoekStart inloopochtenden
Woensdag 14 januari
10.00 - 11.00 uur Bibliotheek Colmschate, Muziekworkshop door Aline Corté
Donderdag 15 januari
10.00 - 11.00 uur 't Hovenhuus, Interactieve voorstelling door Wapperkids
Maandag 19 januari
10.00 - 11.00 uur Woonzorgcentrum St. Jurriën, Muziekworkshop door Nelleke Roozenbeek
Vrijdag 23 januari
10.00 - 11.00 uur Bibliotheek Keizerslanden, Muziekworkshop door Nelleke Roozenbeek
Woensdag 28 januari
10.00 - 11.00 uur Bibliotheek Okkenbroek, Muziekworkshop door Aline Corté

Vertelvoorstelling 
Zaterdag 24 januari
14.00 uur Bibliotheek Centrum, Biggetjesroze door VALENTIJN Productiehuis

zaterdag 3 januari 2015

Bijna een miljoen uitleningen in 2014 !

Het leek er even om te spannen: halen we de 1 miljoen uitleningen in 2014? Op 122 uitleningen na hebben we het dan toch gehaald:

999.878 uitleningen.


Dat zijn er een boel! En het zijn er meer dan in 2013. Wat nam u zoal mee:
  • 330.000  leesboeken voor alle jeugd
  • 300.000  romans 
  • 160.000  films en tv-series op dvd en bluray
  • 130.000  informatieve boeken over reizen, kunst, geschiedenis, natuur
  •   35.000  cd's, muziekdvd's en bladmuziek
  •   15.000  strips
  •     5.000  romans in andere talen
  •     1.500  boeken om zich de Nederlandse taal eigen te maken
  •     1.000  daisyroms
  •     1.000  taalcursussen en computerspellen
We zijn hier blij mee. Een bibliotheek kan alleen bestaan als deze gebruikt wordt door de bevolking. En die van Deventer weet ons te vinden. Dat betekent voor 2015 dat we ons nog harder zullen inspannen om er iets moois van te maken. Graag tot ziens!

vrijdag 2 januari 2015

BiebPaneldeelnemer van het eerste uur Albregts wint jaarabonnement

Al vijf jaar vult de heer Albregts uit Colmschate de enquêtes van BiebPanel in die gaan over allerlei aspecten van de bibliotheek. Dat is bijna vanaf het begin en dus is het extra leuk dat hij de winnaar is van een gratis jaarabonnement van de Bibliotheek Deventer. Op 30 december ontving Albregts, die samen met zijn familie naar de Bibliotheek Colmschate was gekomen, een bos bloemen als symbool voor een jaar lang gratis lenen. De prijs werd overhandig door Conny Tool van de bibliotheek. Zij zorgt ervoor dat de Bibliotheek Deventer acties onderneemt naar aanleiding van de uitkomsten van de enquêtes.

Dat de bibliotheek in een actie- en verbeterplan laat zien dat ze daadwerkelijk aan de slag gaat met de bevindingen uit BiebPanel is voor Albregts één van de redenen dat hij nu al vijf jaar meedoet. De ervaring leert hem dat het zelden voorkomt dat deelnemers aan een panel kunnen zien welke effecten hun gezamenlijke mening heeft.

De heer Albregts en zijn gezin ontvangen uit handen van Conny Tool in de Bibliotheek Colmschate het gratis jaarabonnement. Net als zijn vrouw en beide zonen maakt hij veel gebruik van de bibliotheek.
Leden van het Biebpanel vullen vier keer per jaar per e-mail een online vragenlijst in. Het voorziet bibliotheken van actuele klantinformatie op allerlei voor de bibliotheek relevante gebieden. Met ruim 25.000 leden is het één van de grootste klantenpanels van Nederland. In Deventer doen zo’n 600 mensen mee.

Meer uitleg over BiebPanel en de resultaten en actiepunten voor de Bibliotheek Deventer staan op de website van de bibliotheek. Hier vindt u ook een verwijzing naar de landelijke pagina van BiebPanel waar u zich kunt aanmelden als lid. U bent van harte welkom, want de Bibliotheek Deventer stelt uw mening zeer op prijs.