vrijdag 29 november 2013

Vette en magere jaren - volle en lege glazen

Eind van het jaar ben ik - alweer - zeven jaar werkzaam als directeur van de bibliotheek. Opgeteld zijn het er zelfs veertien, van 1989 tot 1996 werkte ik hier ook al. Zeven jaar druk met van alles en nog wat. Geen week gaat voorbij of iemand vraagt wel hoe het met de nieuwbouw gaat. Zeven jaar bezig met de nieuwe bibliotheek in het centrum. Zeven jaar bezig met een nieuwe bibliotheek in Diepenveen. En ook zeven jaar bezig met een nieuwe bibliotheek in Bathmen. Druk zijn en weinig resultaat boeken. Weinig resultaat? Geen resultaat zegt de toeschouwer! Een voetbaltrainer is dan al lang bedolven onder witte zakdoekjes en heeft al vele jaren het veld geruimd. Men roemt mij zo nu en dan om mijn doorzettingsvermogen en moed. Als het al gemeend en oprecht is, daar wordt niemand echt wijzer van. Na een wedstrijd kun je bezweet en moegestreden in de kleedkamer zitten en toch constateren dat de nederlaag groot is.
Je kunt je dan vasthouden aan het Bijbelse verhaal over de magere en vette jaren. Komen na magere jaren ook vette jaren of gaat het verhaal vooral over spaarzaamheid als het goed gaat, voor de slechte tijden? Is het glas leeg of is de bovenkant leeg en de onderkant goed gevuld. Het heeft vaak meer te maken met een wijze van kijken en benaderen, dan met de werkelijkheid.
De werkelijkheid heb ik hier wel vaker beschreven. Als bibliotheek zijn we volop in beweging om beter aan te sluiten bij de vragen van onze gebruikers en de veranderingen om ons heen. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het gebruik van de bibliotheek ligt fors hoger dan zeven jaar geleden. We hebben tal van programma's opgepakt en in uitvoering die veel enthousiasme oproepen. Magere jaren vanuit het ene gezichtspunt, blijken vette jaren vanuit een andere hoek. Afgelopen week heeft de gemeenteraad het voorstel voor vernieuwing van het dorpshuis in Diepenveen tot een Kulturhus besproken. Het gaat als hamerstuk door naar de volgende gemeenteraad. Op 18 december komt het voorstel voor invulling van zowel de bezuinigingen als de nieuwbouw bibliotheek centrum in de gemeenteraad. Daarin staat dat we alle vestigingen in wijken en dorpen in stand houden en in het centrum een - kleinere - nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt gaan realiseren en ook mee kunnen werken aan de plannen voor vernieuwing van de bibliotheek in Bathmen. Het wordt dus vanaf januari a.s. hard werken om dat allemaal ook daadwerkelijk te gaan volbrengen. Ondertussen gaat het werk in de bibliotheekwinkels gewoon door. Er lijken vette jaren aan te komen met al die nieuwbouw, en wie goed kijkt zal zeggen dat het waar is. Maar het worden tegelijk ook jaren waarin flinke krimp zal gaan plaatsvinden, onder andere omdat we moeten bezuinigen, met minder mensen meer moeten doen. Maar ondanks de krimp in de formatie groeit elk jaar wel weer het aantal mensen dat aanschuift bij onze kerstbijeenkomst. Steeds meer mensen steken namelijk hun handen uit de mouwen voor de bibliotheek.

De zeven volgende jaren in mijn bibliotheekbestaan, ik voorspel dat het bijzondere jaren worden: van groei en krimp, vet en mager en half vol en half leeg!

Jos Debeij



Ojon van Strijland wint de Witte Blomprijs

Ojon van Strijland mag zich vrijwilliger van het jaar 2013 noemen in Deventer. Op donderdagavond 28 november kreeg hij de Witte Blomprijs uitgereikt in de Deventer Schouwburg. De Witte Blomprijs voor een individuele vrijwilliger is een wisselprijs en is bedoeld voor een persoon of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het vrijwilligerswerk.

Het was een spannend avondje voor de Bibliotheek Deventer. Naast Ojon van Strijland was het project VoorleesExpress Deventer genomineerd in de categorie Milieu & Educatie en maakte kans op de gemeentelijke vrijwilligersprijs. Tevens was het Huis van Zwarte Piet genomineerd door maatschappelijke stagiaires van het Etty Hillesum Lyceum.
Deze nominaties zie ik als een erkenning van twee prachtige projecten.

Telkens als wethouder Margriet de Jager onder luid tromgeroffel de prijswinnaar bekend maakte zat ik op het puntje van mijn stoel.
Helaas wonnen de VoorleesExpress en het Huis van Zwarte Piet niet en gingen die prijzen naar het Breinfestijn en de Leeuwenkuil.

Ojon van Strijland werd door collega Agnes Schimmelpenninck voorgedragen voor de individuele vrijwilligersprijs. "Ojon verdient het om deze te prijs te winnen vanwege zijn enorme inzet voor de Bibliotheek Deventer, COC, antiquariaten , Dickensfestijn en nog veel meer! Als bibliotheek zijn we enorm blij met Ojon. Pionier van de Kleine Keizerin, Roze kast en verantwoordelijk voor vele leuke activiteiten i.s.m. COC. Dankzij Ojon hebben we al een aantal boeiende schrijvers mogen ontvangen.En hij werkt graag mee als we een vertelfestival of kinderboekenweekspektakel organiseren. Uren pannenkoeken serveren, kinderen ontvangen...Voor mij is hij de beste Personal Assistant die ik me kan wensen!" schreef Agnes in haar aanbeveling.

Agnes Schimmelpenninck met haar Personal Assistant Ojon van Strijland,
winnaar van de Witte Blomprijs
Met de vrijwilligersprijzen wil de gemeente Deventer haar waardering uitspreken voor mantelzorgers en vrijwilligers in de stad. Zonder betrokken en enthousiaste vrijwilligers kunnen we onze prachtige projecten in de Bibliotheek Deventer niet uitvoeren. We feliciteren Ojon dan ook van harte met zijn prijs!
Daarnaast natuurlijk een dankjewel aan al onze bibliotheekvrijwilligers!

donderdag 28 november 2013

Voordelig naar het Burgerweeshuis!

Als kado aan onze leden kunnen zij vanaf 1 juni van dit jaar korting krijgen bij diverse culturele instellingen en evenementen door heel Nederland. Op de website van Voordeel met je Biebpas is in te zien van welke kunstzinnige, culturele, recreatieve, educatieve of sportieve aanbiedingen gebruik kan worden gemaakt. In Deventer konden leden al met korting terecht bij Filmhuis de Keizer, het Historisch Museum en het Speelgoed Museum. Onlangs is daar nog een interessante organisatie aan toegevoegd, namelijk poppodium Burgerweeshuis.

Burgerweeshuis biedt bibliotheekleden maandelijks de kans om met korting concerten bij hen te bezoeken. In het verleden zijn dit concerten geweest van bijvoorbeeld Janne Schra, The Excitements en Shantel & Bucovina Club Orkestar. Van de concerten die door het Burgerweeshuis worden uitgekozen voor Voordeel met je Biebpas, worden dossiers op de wiki van de Bibliotheek Deventer geplaatst. 

De dossiers in de wiki bevatten een kleine biografie over de betreffende artiest, links naar websites en sociale media, muziekfragmenten in audio en beeld, recensies en informatie over het concert dat zij in het Burgerweeshui zullen gaan geven. Genoeg informatie dus om je lekker in te lezen alvorens een concert te bezoeken!

Momenteel staan er nog weinig dossiers op, maar naarmate er meer aanbiedingen volgen zal deze muziekwiki steeds verder uitgroeien tot een volwaardig 'muzikipedia' vol informatie over nationale en internationale, bekende en minder bekende artiesten. Zojuist is er bijvoorbeeld een dossier over Di-rect online gezet. Zij spelen 12 december aanstaande in het Burgerweeshuis. Taymir, de band die onlangs een 3FM megahit te pakken had met hun single ‘Aaaaah’, speelt in het voorprogramma.
Wilt u als lid graag naar een concert dat geselecteerd is voor Voordeel met je Biebpas, dan kunt u op vertoon van uw bibliotheekpas €2,-- korting krijgen. Koopt u kaarten aan de kassa, dan hoeft u slechts uw pas te laten zien. Koopt u de kaarten liever online, dan kunt u tijdens het bestellen CJP/Studentenkorting aan vinken.

Houd voor nieuwe ontwikkelingen deze blog in de gaten, want er beloven nog veel bijzonder concerten aan te komen. Binnenkort zal er bijvoorbeeld een zeker kalend ‘Heideroosje’ in het zonnetje worden gezet.



vrijdag 22 november 2013

Geert Mak in de bibliotheek

Bijna 10 jaar geleden was Geert Mak voor het laatst in Deventer. Hij stond toen in een volle Lebuïnuskerk om over zijn boek In Europa te praten. De bibliotheek slaagde er in om hem opnieuw hierheen te krijgen. In zijn volle agenda had hij nog net een gaatje op dinsdagavond 19 november.
Na zijn grote Europa-project heeft Geert Mak een reis gemaakt door de Verenigde Staten in het voetspoor van de schrijver John Steinbeck. Steinbeck reisde in 1960 door de VS met zijn hond Charley en tekende zijn bevindingen op in het boek Reizen met Charley. Op de kop af 50 jaar later vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck om dezelfde inspectietocht uit te voeren, maar dan met de ogen van 2010. Het resultaat werd het boek Reizen zonder John: op zoek naar Amerika, dat vorig jaar verscheen.




Tijdens de goed bezochte lezing sprak Geert Mak moeiteloos uit het hoofd en toonde zijn eruditie en beheersing van het onderwerp. In een boeiende reeks beschouwingen en anekdotes kwam het Amerika van toen en van nu voor het voetlicht en wisselden Steinbeck’s ervaringen zich af met die van Mak. Na de pauze, waarin zijn boeken door boekhandel Praamstra verkocht en door hem gesigneerd werden, werd de indrukwekkende eerste helft van de lezing nog eens overtroffen. De beantwoording van vragen uit het publiek leidde tot kleine essays waarin ook de relatie Amerika-Europa en de stand van zaken in de Europese Unie aan bod kwamen.
Het was een “ouderwetse” lezing zonder powerpoint, iets wat schrijvers tegenwoordig bijna niet meer aandurven. Geert Mak was echter zo beeldend en boeiend dat publiek achteraf verbaasd moest toegeven het beeldmateriaal geen moment gemist te hebben. Dit is slechts weinig sprekers gegeven en laten we hopen dat het niet nog eens 10 jaar duurt voordat hij opnieuw naar Deventer komt.

donderdag 21 november 2013

Stadsgedicht: Woonzorgcentrum Corel

Een afscheid

Straks ben ik hier vertrokken, en de deur valt dicht,
mijn laatste voetstap treuzelt bij de poort, en 't is gebeurd --
Corel, gegroet mijn trouwe vriend, het afscheid valt niet licht:
de eetzaal, het trappenhuis, hoe raak ik losgescheurd
van zoveel vertrouwds. De keuken, de activiteiten,
de altijd open deuren van de staf,
de liften, steeds te nauw, met nukken en humeuren,
al was je gammel en versleten,
je zat mij aan het hart gebakken, dierbare makker,
je bood mij een comfortabel, warm tehuis, keer op keer,
alsof ik er was geboren. Nu speelt het laatst bedrijf,
ik ben hier nog maar even
en druk nog eenmaal de vertrouwde handen.
Corel, jij weet als geen ander
dat afscheid een vast deel is van het leven --
vaarwel, verwacht een andere heer,
ik sla mijn tenten op aan nieuwe stranden.

© Herman Posthumus Meyjes

Gedicht geschreven ter gelegenheid van de onverwachte sluiting van het woon-en zorgcentrum Corel aan de Zwolseweg in Deventer. Het tehuis werd geopend in 1966 en beheerd door de Zorggroep Solis.

maandag 11 november 2013

Stadsgedicht: Han Hollander

1886-1943

Hij kende en beminde het vlakke land,
het land waar niets gebeurde
en evenmin gebeuren kon.
Toch het waren grootse tijden
want wij 'gingen immers naar Rome',
we gingen van triomf naar triomf
en juichten ons schor voor de radio
bij het horen van zijn stem,
de zeekastelen gleden van de helling,
de zilveren vogels vlogen af en aan,
van trots stonden onze borsten bol
wij hadden een schaakgrootmeester in ons midden
die ook de jeugd onderwees
en Rie Mastenbroek zwom de tijden aan flarden,
zoals Daan Kagchelland ze aan flarden zeilde in zijn jol.

Wat is hiervan gebleven, een bordje op de hoek?
Wat oude mannen die gedenken? Neen, meer!
Geen buurt, geen stad leeft zonder zijn herinneringen,
de bouwstenen van het heden, de tastbare getuigen.
Naar Rome zijn wij niet gegaan,
en dingen zijn gebeurd waarvoor wij het hoofd in stilte buigen.
Maar nòg horen wij de weergalm van het gejuich en het gejoel:
Han Hollander trof onvergetelijk doel.

10 november 2013
© Herman Posthumus Meyjes

Han Hollander was de immens populaire radio-sportverslaggever van de jaren 'dertig van de vorige eeuw. Zijn geboortehuis stond aan de Walstraat, thans het Waltorenpad, te Deventer. Als jood werd hij in de bezettingsjaren omgebracht.
Rie Mastenbroek  en Daan Kagchelland waren Nederlandse kampioenen bij de Olympische Spelen van 1936. De schaakgrootmeester, later wereldkampioen, was Max Euwe. In 1934 werden de wedstrijden voor het Europese voetbalkampioenschap in Rome gehouden. Nederland kwalificeerde zich op het laatst niet.

vrijdag 1 november 2013

Werken aan de toekomst is een beetje kamperen…

De laatste twee maanden van 2013 zijn  drukke  en spannende maanden voor de bibliotheek.  Er staat tegelijkertijd heel veel op de rol. In oktober is op feestelijke wijze in Wijkcentrum St. Jurriën het startsein voor de Wijkwinkel Zandweerd, de BoekStart inloopochtenden en Bookcrossing Zandweerd gegeven. (Lees meer) Het was voor ons ook het startsein om nog meer aan te pakken. En dat terwijl het ook gewoon  al drukke maanden zijn omdat er veel geleend wordt, en we heel veel activiteiten hebben. Nederland Leest gaat in november van start meteen gevolgd door het Huis van zwarte Piet en tal van andere activiteiten. Ondertussen doen steeds meer scholen mee aan ‘bibliotheek op school’ en zijn we schoolbibliotheken aan het inrichten: meer lezen, beter in taal.  We werken elke week hard om te zorgen dat we goede actuele collecties in onze vestigingen hebben en complete collecties die via onze catalogus te bestellen zijn. En via ons landelijke bibliotheek.nl groeien onze digitale collecties met Ebooks en Emuziek.

Spannende maanden omdat aan de gemeenteraad besluiten  voorgelegd gaan worden.  Een besluit over subsidie voor de verbouwing van Hof van Salland als Kulturhus waar in 2014 de Bibliotheek Diepenveen gehuisvest moet gaan worden. En een besluit over de nieuwbouw van de bibliotheek in het centrum. Het gaat - wat ons betreft - om  nieuwbouw op de locatie van het SNS-gebouw aan de Stromarkt. Tegelijk met dit besluit, zal de gemeenteraad voorgelegd worden om de bezuinigingsinvulling voor de bibliotheek vast te stellen. Daarbij wordt de spreiding van de bibliotheekvestigingen gehandhaafd en  een kleinere nieuwbouw in het centrum gerealiseerd. De formatie van de bibliotheek wordt geleidelijk teruggebracht in combinatie met verdere doorvoering van zelfbediening.

De nieuwbouw van de Bibliotheek Centrum zal naar verwachting begin 2017 klaar zijn. Dat duurt nog drie jaar. In die drie jaar gaan we alvast vernieuwingen doorvoeren. Te beginnen dit najaar nog met een andere plaatsing van de collectie, het verplaatsen van het biebcafé 'Koek en Boek' naar de voorzijde en het realiseren van een aparte activiteitenruimte.
Drtv zal bij de bibliotheek intrekken met radio- en tv-studio’s. Zo wordt onze activiteitenruimte ook een tv-studio. In 2014 zullen we starten met gezamenlijke programma's in het kader van Deventer boekenstad. Maar ook de Deventer redactie van RtvOost zal in de bibliotheek gehuisvest gaan worden. Zo wordt de bibliotheek alvast een beetje het mediacentrum dat in de nieuwbouw is voorzien.
Het Kinderboekenleenmuseum is al bezig de zolder geschikt te maken voor de opslag van hun oude kinderboekencollecties. Wij maken een kantoorruimte vrij voor de presentatie van een deel van hun collectie.
Ook tijdens het kamperen,
 gaat het lezen door.
We zijn aan het puzzelen om de openingstijden van de Bibliotheek Centrum in 2014 nog flink te verruimen onder het motto 'Meer open met minder mensen'. Want ondertussen krimpt onze formatie om invulling te geven aan de bezuiniging. Het is allemaal passen en meten om allerlei vernieuwingen nog in te passen in het
huidige gebouw. Het zal ook tijdelijk hier en daar overlast geven. Maar we blijven gewoon open. Zoals een collega zei ‘het gaat wel erg op kamperen lijken’. Maar het opdoen van ervaring vooruitlopend op de nieuwbouw is noodzakelijk om het straks heel goed te kunnen doen, en dan nemen we een beetje kamperen graag voor lief.

Jos Debeij
jdebeij@obdeventer.nl