“Je moet echt naar Aarhus, daar is een fantastische bibliotheek open gegaan.” Als je dat een paar keer gehoord hebt en zelf volop bezig bent met het denken over en formuleren van een visie op de nieuwe bibliotheek van Deventer, dan is er één heldere keuze: gaan! Met z’n vieren in een klein autootje mét winterbanden, reden we donderdag 14 januari richting Aarhus.
De volgende ochtend vroeg betraden we de trappen van het enorme gebouw DOK1, gelegen op een prachtige plek, met enerzijds uitzicht over de stad en anderzijds zicht op industriële bedrijvigheid van de haven. Binnen werden we hartelijk ontvangen door Lone Leth Larsen. Lone heeft in Nederland gewoond en gewerkt en werkt nu in Aarhus bij de voorbereiding van de Culturele Hoofdstad in 2017. Zij liep met ons door het gebouw en gaf veel informatie over het concept en de wijze waarop het
|
Bibliotheek Aarhuus |
gebouw gebruikt wordt. Door haar kennis van de Nederlandse bibliotheeksituatie kon Lone beide landen vergelijken en sommige opvallende verschillen duiden. Grootste verschil is dat alle Denen automatisch lid zijn van de bibliotheek en die voorziening echt als een burgerrecht gezien wordt. We realiseerden ons daardoor eens te meer hoeveel gedoe de abonnementsstructuur eigenlijk met zich mee brengt en wat voor kansen het zou bieden als je daar als bibliotheek niet meer mee bezig zou hoeven te zijn.
Een ander opvallend verschil, dat we de dag erna ook bij de nieuwe bibliotheek van Herning zagen, was dat het niet om boeken ging. Natuurlijk waren boeken aanwezig, maar meer als basisvoorziening waar niet meer aandacht dan nodig voor werd gevraagd. Zowel de bibliotheek van Aarhus als van Herning functioneren als nieuwe publieke stedelijke voorzieningen waar je komt om te werken, te leren, een krant of tijdschrift te lezen of bij te praten met andere jonge moeders in
|
Bibliotheek Herning |
het café. Herning had, beter dan in Aarhus, wel veel aandacht besteed aan de jeugdafdeling waar spelen en boeken gecombineerd werden in een sfeervolle zone. Het was zaterdagochtend en er waren opvallend veel vaders met kinderen aanwezig. Juist op deze afdeling is ook altijd een deskundig bibliotheekmedewerker aanwezig. Bijzonder aan Herning was het hostmanship, medewerkers die met een vrolijk gezicht aanwezig zijn in het entreegebied, je welkom heten en gespitst zijn op een korte vraagafhandeling. Heb je een meer diepgaande vraag dan verwezen ze naar een informatieloket of als het echt inhoudelijk was, naar de mogelijkheid een afspraak met een bibliothecaris te maken.
Met ons hoofd vol van indrukken en geïnspireerd door deze twee bijzondere bibliotheken, reden we zaterdagmiddag door weer en wind terug naar Deventer.
Alice van Diepen
directeur