vrijdag 28 november 2014

U gaat niet weg met waar u voor kwam.... en toch bent u tevreden. Rara, hoe kan dat?

Een bibliotheek was vroeger een aantal kasten met boeken met muren er om heen. Dat is allang niet meer zo. Wie de afgelopen week in de Bibliotheek Centrum was, zag er bijvoorbeeld telkens vele kinderen rond het Huis van de Hoofdpiet en er waren tal van activiteiten rond Nederland Leest. Maar niet alleen is de bibliotheek meer dan boeken, maar ook hoe we met die boeken omgaan is anders dan vroeger. Ook die staan al lang niet meer allemaal in een kast. Vele boeken liggen uitgestald op tafels of staan u met de voorkant aan te grijnzen in de kast zelf.

Van tijd tot tijd vragen we aan onze leden hoe ze over de bibliotheek denken en alle veranderingen die we doorvoeren. Dat doen we via ons Biebpanel, een online platform waar u als lezer van de nieuwsbrief ook aan kunt deelnemen. Verderop in de nieuwsbrief vindt u hier ook informatie over.

Bovenstaande plaatje komt uit dit Biebpanel. Wij vroegen u of u vaak iets meeneemt waar u eigenlijk niet voor kwam. En het plaatje laat zien, dat dat inderdaad zo is. Met andere woorden: we hebben u verleid iets anders mee te nemen. Uit het onderzoek blijkt ook dat u dat waardeert. Dat u het leuk vindt dat we u iets aanbieden dat u nog niet kende. Een verrijking dus.

Bijna 90% neemt wel eens iets mee dat niet gelijk op het verlanglijstje stond. En één op de tien bezoekers neemt zelf altijd iets anders mee dan verwacht. Dat zijn onze leden die juist komen voor die verrassing!

Pas dus op bij het binnenlopen van een bibliotheek: de kans is groot dat u verleid wordt om iets mee te nemen dat u niet gedacht had. Het goede nieuws: anders dan in een winkel hoeft u niet extra te betalen als u meer meeneemt. Met die pas en een jaarlijkse contributie mag u weer een heel jaar ontdekkingen doen. Daar gaan wij ons weer een heel jaar voor inzetten.

dinsdag 25 november 2014

Nederland leest afgesloten

De actiemaand Nederland leest is al weer bijna voorbij. De maand waarin landelijk één boek van een Nederlandse schrijver centraal staat. Een boek dat in een enorme oplage door alle bibliotheken gratis wordt uitgedeeld aan hun leden.

Dit jaar ging het om “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart, een boekje dat, naar voorkeur, in het wit, rood, groen en geel gekozen kon worden door de bibliotheekleden. Veel bibliotheken doen niet meer dan deze boekjes in grote stapels klaarleggen, maar Deventer maakt er altijd een uitgebreid programma omheen met lezingen en voorstellingen die aansluiten op boek, schrijver of thema. We stoppen in Deventer altijd half november om plaats te maken voor het Huis van de Hoofdpiet, maar de boekjes blijven uitgedeeld worden tot 1 december (zolang de voorraad strekt).

Dit jaar hebben we voor het eerst ook iets bijzonders gemaakt van de displaytafel met de gratis boekjes. Aansluitend op het populaire TV-programma “Maartens moestuin” werd in samenwerking met natuur- en milieucentrum De Ulebelt en natuurwinkel Ekoplaza op en rond die tafel een moestuin aangelegd met kruiwagen en tuingereedschap, een kweekkas en manden en kisten met groente en fruit. Vlakbij werden op een groot beeldscherm de afleveringen van het TV-programma continu afgespeeld. Een verrassende binnenkomer voor het publiek dat de bibliotheek bezocht en het gratis boekje vond dan ook veel aftrek.

Na de opening van de actiemaand op zaterdag 1 november, opgeluisterd door een tuinvrouw die stevig aan de weg harkte, vonden een aantal activiteiten plaats. Het programma gaf alle aanleiding tot hoge verwachtingen. De bekende schrijver Abdelkader Benali hield een lezing waarin hij uit de losse pols vertelde over Maarten ’t Hart, het boek en zijn kijk daarop. Cabaretier Rop Janze kwam opnieuw met een speciaal programma naar aanleiding van het boek. Jaap Hoogendoorn hield een voordracht met “muziek-fragmenten” uit de boeken van ’t Hart waarna hij de betreffende (klassieke) muziek afspeelde. En in de huiskamerbioscoop van de bibliotheek werd de speelfilm “Een vlucht regenwulpen” gedraaid.

Maar wat was de reden, vragen wij ons af, dat de activiteiten zo matig bezocht werden? De bezoekers die we hadden waren enthousiast. Wordt er misschien teveel georganiseerd in Deventer? Zijn literaire dingen uit? Sprak het boek niet aan? Of hebben we er gewoon te weinig publiciteit aan gegeven? Wie het weet mag het zeggen. Reacties zijn welkom.


maandag 24 november 2014

Feestelijke afsluiting gedichtencursus

Dinsdag 18 november was er een heerlijke middag meedeinen op de golven van de IJssel en de accordeonmuziek in Grand Café Windkracht 7, in de jachthaven van zeil- en motorbootvereniging Deventer. Het was de afsluiting van de laagdrempelige minicursus gedichten schrijven met Dichteres van Overijssel, Heleen Bosma.

2e cursusmiddag aan de IJssel
Onder de titel 'IJSSELWEERSPIEGELINGEN, hoe stroomt de rivier door uw leven?', konden Deventenaren zich aanmelden voor de cursus, met als thema de IJssel.

Drie middagen is de groep cursisten bij elkaar gekomen om gedichten te schrijven, waaronder een mooie nazomermiddag in de jachthaven. De meesten hadden nog nooit iets aan poëzie gedaan en begonnen direct fanatiek te schrijven...dat belooft wat!


Aangestoken door dit enthousiasme, ben ik ook mee gaan doen.
Heel leerzaam en prettig met zo'n gemotiveerde en hechte club mensen! En dat bleek ook dinsdag bij de feestelijke bijeenkomst, een echt warme sfeer. Een ieder mocht zijn of haar gedicht voordragen.
Cursisten dragen voor

Er werd zelfs een gedicht gezongen..
Een gezellige middag met sprekers als Gerard Hendrix van IJsseliD, die de cursus mogelijk heeft gemaakt, stadsdichter Herman Posthumus Meyjes en Heleen Bosma met een gedicht dat ze voordroeg, muzikaal begeleid door Mark Kornet.

De stadsdichter met een gedicht over stroom.
Heleen was zeer lovend over haar cursisten




Allemaal waren we het erover eens: zo'n cursus moet er nog eens komen! Een lijst met nieuwe aanmelders is er al!








En als klap op de vuurpijl een prachtige folder met gedichten van de deelnemers, geheel in de huisstijl van de Bibliotheek en met de mooie koeienfoto van Benne Solinger.






Ik kijk met veel plezier op dit poëtische gebeuren terug en ben blij dat ik deze cursus, als vrijwilliger bij de Bibliotheek Deventer mocht organiseren. Ook wil ik IJsseliD van harte bedanken!

En in de nabije toekomst is het plan om zeker weer een cursus in Deventer op te starten! En in de tussentijd is er altijd nog het Dichterscafé dat iedere laatste dinsdag van de maand plaatsvindt in Paviljoen Vogeleiland.


Een reactie van een cursist op de feestelijke afsluiting

"Het begon al bij binnenkomst met de vrolijke bootjesketting die Arja droeg. Ik werd er direct blij van! De gedichten, de muziek, de sfeer, de bijdragen van Heleen en Herman, het lied van Arja en Yvonne, de gesprekken met medecursisten en introducé's,...Soms vloeit alles samen tot een prachtig geheel.  Om mij heen zag ik vrolijke mensen en hoorde lovende woorden". "Ben heel dankbaar dat een tijdje terug mijn oog viel op een klein berichtje in een huis aan huis blaadje en ik in een opwelling besloot; daar ga ik aan meedoen!" "Nogmaals bedankt  Ik koester de cursus en prachtige afsluiting (en elke afsluiting is weer het begin van iets nieuws)".

donderdag 20 november 2014

Pincode niet meer geldig bij inlog Mijn Bibliotheek

Per 24 november alleen nog maar toegang met een wachtwoord

Bibliotheekleden van 8 jaar en ouder kunnen vanaf maandag 24 november niet meer inloggen bij 'Mijn Bibliotheek' met de vertrouwde viercijferige pincode. U moet gebruik gaan maken van een wachtwoord. De mogelijkheid om een eigen wachtwoord aan te maken en daarmee in te loggen was al langer optioneel. Om redenen van veiligheid en privacy is het wachtwoord de enige mogelijkheid geworden. Uw pasnummer kunt u gewoon blijven gebruiken.

Heeft u nog geen wachtwoord aangemaakt en gaat u na 23 november inloggen, gebruik dan uw pincode. Er verschijnt een scherm waarin u alsnog een wachtwoord samen kunt stellen. Vult u de gegevens in voordat u uitlogt. Een wachtwoord bestaat uit 6 of meer tekens. Het mogen hoofdletters, kleine letters, cijfers of andere tekens (behalve # en &) zijn, aan elkaar geschreven.
Inloggen in 'Mijn Bibliotheek' om uw gegevens in te zien,
te verlengen of te reserveren kan linksboven op de website
Privacy
De reden om over te gaan op het inloggen met een wachtwoord heeft alles met veiligheid en privacy te maken. Wij vinden het belangrijk dat alleen uzelf (en eventueel de systeembeheerder) uw gegevens kunt inzien. Ook al lijken deze gegevens niet vertrouwelijk, toch bevat ‘Mijn Bibliotheek’ uw persoonsgegevens, contactgegevens en gegevens over uw persoonlijke voorkeuren aan de hand van gelezen boeken.

We willen ons uiterste best doen om deze gegevens te beschermen. De huidige pincode biedt daarin geen optimale oplossing, omdat deze gebaseerd is op uw geboortedatum en lidmaatschapsnummer (openbare informatie). Uit onderzoek blijkt dat de geboortedatum bij 12% van de mensen als wachtwoord wordt gebruikt en gemakkelijk te achterhalen is. Daarom zal ‘Mijn Bibliotheek’ in de toekomst alleen nog werken met een wachtwoord dat u zelf ingesteld hebt.

Mocht u problemen ondervinden met het instellen van een wachtwoord, neem dan contact op met de Bibliotheek Deventer. U kunt bellen (0570-675700) of natuurlijk even langskomen.

vrijdag 14 november 2014

Goede uitleenresultaten : is de klant van de Bibliotheek Deventer tevreden?

De maand oktober liet geweldige uitleenresultaten zien:
 

Zelden hebben we in een maand zoveel boeken, films en cd's uitgeleend als in de afgelopen periode. Alleen in een paar zomermaanden, de periode dat men voor vakanties boeken komt halen, hebben we meer uitgeleend. Het maakt ons uiteraard nieuwsgierig hoe dit komt, en hoe we dit resultaat kunnen vasthouden. Want natuurlijk willen we dat boeken en films worden uitgeleend, door leners gebruikt worden, en niet alleen in de kast van de bibliotheek staan.

Wat maakte oktober zo bijzonder? Wat doen we de laatste tijd beter dan anders? Wat maakt dat leners beter hun weg vinden? We hebben de vestiging in Diepenveen kunnen vernieuwen, en het hele dorp heeft de bibliotheek weer gevonden. Onlangs zijn de openingstijden van de vestiging aan de Brink uitgebreid, en u kunt nu de hele week van 9 tot 9 terecht. We presenteren steeds meer media frontaal, op zogeheten displaytafels en op planken in de kast. Er was de Kinderboekenweek, altijd een periode met veel aandacht voor het leuke lezen voor kinderen.

We meten niet alleen de uitleenresultaten, maar zijn ook nieuwsgierig naar de ervaringen van de bibliotheekbezoekers. Daartoe houden we 4x per jaar het Biebpanelonderzoek. De resultaten worden naast die van andere bibliotheken in het land gelegd, om te zien of we van elkaar kunnen leren. De resulaten van het laatst gehouden onderzoek naar vindbaarheid en presentatie van media gaf aan dat we op de goede weg zijn, maar dat er zeker punten ter verbeteringen zijn. Zo vindt een groot gedeelte van de bezoekers het frontaal presenteren van media erg aantrekkelijk, omdat men op ideeën komt om iets te lenen die men niet zelf van tevoren bedacht had. Dat vinden wij nu leuk om te horen. Daarvoor willen we er ook zijn: u uitnodigen om van allerlei informatie kennis te nemen, boeken te lezen, films uit te proberen, en cd's te beluisteren. Wilt u zelf deelnemen aan het volgende onderzoek, meldt u dan aan op Biebpanel. Welkom!