Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in al haar vormen. Eén op de tien mensen kan niet goed lezen of schrijven en is daardoor niet in staat zelfstandig mee te komen in onze geletterde maatschappij. Voor Deventer gelden dezelfde cijfers. De gemeente zet zich in om laaggeletterdheid te bestrijden. Ze doet dat niet alleen, maar samen met een groot aantal partners. Voor het programma van de Week van de Alfabetisering heeft de gemeente Deventer samengewerkt met de Pabo van Saxion Hogeschool Deventer en de Bibliotheek Deventer. Na de nodige voorbereidingen kon dinsdag 9 september dan eindelijk en letterlijk de aftrap gegeven worden.
|
Letterlijke aftrap Taal-Digipunt
door wethouder Jan Jaap Kolkman |
Taal-Digipunt
Wethouder Jan Jaap Kolkman heeft 9 september in de Bibliotheek Deventer de aftrap gegeven voor de start en de ontwikkeling van het Taal-digipunt. Dit punt moet de spin in het web worden voor alles wat met basisvaardigheden op het gebied van taal en digivaardigheden te maken heeft. Niet alleen laaggeletterden en digibeten kunnen hier terecht voor informatie en advies op maat over cursussen, leermethodes, leesboeken enzovoorts. Ook intermediairs die voor hun medewerker, maatje, familielid, buurtgenoot of wie dan ook op zoek zijn naar informatie en advies hopen wij van de juiste informatie te kunnen voorzien.
Taalcafé
Na de aftrap heeft een groot aantal bezoekers meegedacht over de opzet en de invulling van het Taalcafé. Vanaf 1 oktober wordt op vrijdagochtend 2-wekelijks van 9.00-11.00 uur het Taalcafé gehouden: hier kunnen mensen op een informele gezellige manier samen de Nederlandse taal oefenen.
Taalmeter
Leden van de Lions Deventer zijn 3 dagen door de stad op pad geweest met de Gele Verhalenbus van de bibliotheek om voorbijgangers te informeren over de betekenis van de Week van de Alfabetisering en de problematiek van laaggeletterdheid. Passanten werden uitgenodigd hun geletterdheid te toetsen door middel van het invullen van de taalmeter
|
Passanten testen hun taalvaardigheid
in de Gele Verhalenbus van de bibliotheek |
Een korte impressie van één van de leden:
“
Het was een succesvolle middag. Niet alleen deden veel mensen de test, inclusief ambtenaren van de gemeente die de affiches de hele week al hadden gezien en zich verheugden op de mooie bus, maar ook mensen die in de Leeuwenbrug werkten en natuurlijk passanten.
Als het goed is zijn er 3 vrijwilligers geworven, eentje heeft toegezegd, 2 denken er serieus over, een Somalisch meisje dat zelf prima Nederlands sprak na 3 jaar (!) zou haar netwerk wijzen op het belang van een goede beheersing van de Nederlandse taal, een Turks meisje zou een aantal mensen benaderen na een verhaal over schaamte die niet nodig was en de laagdrempeligheid van het taal-digipunt, een leraar Nederlands nam veel materiaal mee en was heel blij met de aandacht voor deze kwestie en een echtgenoot van een logopediste idem. Toevallig spraken we ook nog de voor dit verantwoordelijke ambtenaar voor dit project aan...
Veel mensen hadden belangstelling voor het onderwerp en namen materiaal mee. En mensen die met z'n tweeën de test deden hadden vaak lol om elkaar. Kortom: het was een echte 'we serve' middag. Leuk om te doen en het gevoel dat het er toe deed.”
Theatervoorstelling
Op 10 september speelde BASTA Theater de voorstelling ‘Wie taalt ernaar?’ Een interactieve voorstelling over lees- en schrijfproblemen bij kinderen en hun ouders. De zaal werd volop betrokken bij deze boeiende voorstelling. Jammer dat de belangstelling enigszins tegenviel
Workshops
Voor woensdag 10 september waren er twee workshops ingepland:
Interactief voorlezen; een hele leuke workshop die helaas gecanceld moest worden vanwege te weinig belangstelling.
De workshop “hoe herken ik laaggeletterdheid” is door 13 medewerkers uit de frontoffice van de gemeente, de bibliotheek en het UWV bijgewoond. Een mooi resultaat.
Bekijk ook de reportages van Drtv over de Week van de Alfabetisering.
Opening Taal-Digipunt
Reportage Taal voor het Leven